El Hierro

El Hierro (även kallad “Isla del Meridiano”) är den minsta av Kanarieöarna (268,71 kvadratkilometer), som både ligger längst söderut och längst västerut. Ön har en befolkning på endast 10 798 personer. Huvudstaden är Villa de Valverde i norra änden av ön, där cirka hälften av befolkningen bor. Stora delar av ön (inklusive havet omkring) är naturreservat och faktiskt klassad som biosfärområde och geo-park, vilket innebär att naturen är väldigt vacker, men även t.ex. att man inte får plocka frukt eller fiska hur man vill. Hela ön har gratis WiFi och det finns hela 46 dykplatser att utforska!

El Hierro energi

El Hierro är 100% driven av hållbar, förnybar energi, tack vare vind- och vattenkraftverket Gorona del Viento, som byggdes och öppnades 2014. Förnybar energi erhålls från outtömliga naturresurser, som vind, solljus och värme (solenergi) eller från jordens djup (geotermisk energi) eller från havets vågor (vågenergi).  På El Hierro kombineras vind- och hydraulkraft på ett genialt sätt.

Om vindkraftverken genererar för mycket energi så lagras den överblivna energin genom att vatten pumpas upp till en tom vulkankrater. När vindarna lugnar sig igen så släpps vattnet ut och fungerar som ett vattenkraftverk. Ön är även självförsörjande med vatten, tack vare att den är utrustad med tre avsaltningsanläggningar för havsvatten.

El Hierro klimat och väder

Genomsnittligt väder, temperatur, nederbörd och antal soltimmar på El Hierro? Klimatet är subtropiskt och oceaniskt vid kusten. Det är milt och soligt större delen av året, med regn stundvis från oktober till mars. Däremot varierar klimatet i den inre delen av ön, beroende på höjd och exponering: sluttningarna som utsätts för nordostliga passadvindar får en måttlig mängd nederbörd och är gröna, medan den övriga ön (det vill säga längs kusten och i söder) knappt har nederbörd och landskapet är torrt.

I huvudstaden Valverde, som ligger i en sluttning på cirka 600 meter över havet, är temperaturen vårliknande större delen av året: svalt (eller till och med lite kallt) på vintern och behagligt varmt på sommaren.