Guancher

Guancher är nament på kanarieöarnas urbefolkning, som huvudsakligen bodde på Teneriffa. Det finns ingen detaljerad historia av eller om guancherna, men genetisk analys tyder på att det var en grupp av berber (nordafrikaner) som emigrerade till öarna vid en okänd tidpunkt, troligtvis kring 1000 år f.v.t. Det äldsta beviset för deras existens är från 500-talet f.v.t, i form av lerkrukor i en grotta på norra Teneriffa.

Enligt den romerska författaren Plinius den äldre skickades en expedition till Kanarieöarna omkring år 50 f.v.t, på begäran av kung Juba II av Mauretania. Deras expedition fann endast stora, argsinta vildhundar och ruiner av stora byggnader. Ruinerna av trappstegspyramider som fortfarande finns på Teneriffa och möjligtvis är betydligt äldre än Guancherna, bekräftar eventuellt deras historia – och tyder på att öarna kan ha varit befolkade långt innan Guancherna kom dit, kanske redan under Egyptens storhetstid.

Namnet på Kanarieöarna kommer från det latinska namnet “Canariae Insulae”, vilket betyder ungefär “Öarna av hundar” och “Gran Canaria” betyder ungefär “Den stora ön av hundar”. Vissa forskare tror att det finns en koppling mellan Guancherna och den egyptiska hundguden Anubis, men det återstår som ett mysterium.

Vikingar på Kanarieöarna?

I boken Nuzhatul Mushtaq, en historisk berättelse av den arabiska geografen Muhammad al-Idrisi, beskrivs en resa i Atlanten av en familj andalusiska sjöfolk från Lissabon, som kallades Mugharrarin (“äventyrarna”). De stötte först på en ö (möjligtvis Madeira) full av får, vars kött var bittert och oätligt, varpå de fortsätter söderut till en annan ö (en av kanarieöarna). Där möttes de av hundskall och blev förda till en by, vars invånare hade långt, flaxliknande hår och kvinnorna var av en sällsynt skönhet. Boken skrevs för kung Roger II av Sicilien, troligtvis omkring 1150 e.v.t.

Vissa tror att det kan ha varit vikingar från Skandinavien som bodde där, kanske tillsammans med guancherna. Vikingarna reste definitivt till Irland, Nordafrika, hela medelhavet, Island, till och med Nordamerika, så det vore inte konstigt om ett par stycken upptäckte kanarieöarna.

Vikingar på Kanarieöarna