La Gomera

La Gomera, den tredje minsta av Kanarieöarna, är markerad av skrämmande vulkaniska berg, som korsas av 650 kilometer vandringsleder. I högre höjder växer täta skogar av ormbunkar och mossäckade träd i det magiska naturreservatet Garajonay National Park. Mot kusten leder Valle Gran Rey canyon förbi den vitkalkade klippiga byn La Calera och slutar vid svarta sandstränder i Atlanten.

Sanden, som består av svart vulkanaska, skapar en otrolig kontrast mot det kristallklara vattnet och den grönskande naturen. La Gomera är upptäcksresandens paradis, där det finns något nytt och otroligt att se runt varje hörn!

Väder

Vädret på ön La Gomera är varmt och mjukt, med få svängningar, vilket håller en medeltemperatur på tjugotvå grader året runt. Det gör att man gärna kan besöka La Gomera under alla säsonger. Klimatet på La Gomera klassas som måttligt subtropiskt. På grund av dess komplexa geografi har ön flera mikroklimat, som skiftar beroende på sidan.

Vädret i det nordliga området av La Gomera, som är exponerat för vindarna, är en blandning av sol och moln. Detta höjer fuktnivåerna och sänker därmed temperaturen. På grund av sydliga vindar stiger temperaturen i södra området, vädret är soligt och mycket varmare än resten av ön under större delen av året. Detta är anledningen till att de viktigaste turistpunkterna, så som Valle Gran Rey och Playa Santiago, är samlade i denna del av La Gomera.

Passadvindarna och molnhavet har sin mötespunkt på den norra sidan av La Gomera, där vi hittar nationalparken Garajonay (som är ett världsarv). På grund av bergens höga höjd kondenseras ångan och skapar en grön skog, som har varit intakt i tusentals år.

Medeltemperaturer per månad i La Gomera
Månad Min (°C) Max (°C)
Jan 16 21
Feb 15 21
Mar 16 21
Apr 16 22
Maj 17 23
Jun 19 24
Jul 21 26
Aug 21 26
Sep 21 27
Okt 20 26
Nov 18 24
Dec 17 22

Städer och byar

La Gomera har ett par trevliga små städer och byar att besöka. Här kommer en kort beskrivning av var och en av dem.

San Sebastian de la Gomera

Huvudstad och huvudhamn. Columbus seglade till Amerika härifrån. Staden har flera fina svarta sandstränder och historiska byggnader, så som grevens torn eller La Asunción kyrka. Under åren har det vuxit över kullarna och inuti dalen.

Hermigua

Det första stoppet på den norra rutten som avgår från San Sebastian. Det var tidigare en rik jordbruksdal, som fortfarande är full av bananer och exotiska fruktplantager. På grund av detta bukoliska landskap har det nu blivit en destination för exklusiva resenärer. Staden är utsträckt nerför dalen. Den har öns enda naturliga pool, flera charmiga stränder med utsikt över Teneriffa och är en fantastisk vandringsbasis för att upptäcka Garajonay nationalpark och öns gröna norr på grund av dess närhet till San Sebastian och El Cedro Forest.

Agulo

Agulo är en kompakt liten stad nära Hermigua, som är uppdelad i två delar och är omgiven av massiva berg. Staden har ett charmigt centrum och en fantastisk utsikt över Teneriffa. Under regnperioden kan du se vattenfall från varje berg.

Vallehermoso

Mycket förbättrad liten stad, det är det sista stoppet för den norra rutten. Dess symbol är Cano Rock, den största eroderade vulkanskorstenen kvar på ön. Som Hermigua och Agulo har det utvecklats från jordbruksbaserad ekonomi till en långsam turistmål kopplad till vandring.

Valle Gran Rey

Huvudsaklig turistort tack vare stränderna. Tidigare en hippie-hangout som bibehåller en alternativ känsla på platser. Det ligger i den västligaste delen av ön. Den är uppkallad efter “Stora kungen”, som styrde under en kort period över alla kungarna på ön.

Playa de Santiago

Liten turistort dominerad av ett stort hotellkomplex som ägs av Fred Olsen, färjebolaget. Tidigare en fiskehamn med en konserveringsfabrik, har den blivit öns näst största turistområde tack vare det stora hotellet Tecina. Öns enda golfbana ligger här.

Se karta över La Gomera