Teneriffa

Teneriffa (Tenerife) är den största och mest befolkade av Kanarieöarna, som tar emot tiotusentals turister varje år, särskilt från Sverige, Tyskland och England. Ön är kanske bäst känd för sina otroliga sandstränder och sitt livliga nattliv, men förtjänar även beröm för sina grönskande skogar, exotiska växter och djur, storslagna vulkanberg, samt alla pittoreska byar längs kusten.

Teneriffa (Tenerife) är den största och mest befolkade av Kanarieöarna, som tar emot tiotusentals turister varje år, särskilt från Sverige, Tyskland och England. Ön är kanske bäst känd för sina otroliga sandstränder och sitt livliga nattliv, men förtjänar även beröm för sina grönskande skogar, exotiska växter och djur, storslagna vulkanberg, samt alla pittoreska byar längs kusten.

Unga turister föredrar i regel att hänga på den södra sidan av ön, där det är sommar året runt, medan familjer brukar hänga till i den norra delen, omkring Puerto de La Cruz, där stränderna är svarta av vulkansand. Mitt emellan står Spaniens högsta punkt, vulkanen El Teide.

Teneriffa väder och klimat

Teneriffa har ett väder och klimat som varje år lockar miljontals turister att besöka ön. Här kan du känna solens varma strålar året runt och havet är alltid badvänligt. Ön har dock flera olika klimat beroende på var man befinner sig.

 Om vi befinner oss på den södra delen av ön är soltimmarna fler. Dessutom är det en härlig värme. Den västra sidan är däremot lite regnigare. Här, vid det bergiga landskapet, är nämligen nederbörden större. Om vi istället befinner oss på den norra eller östra sidan är varierar vädret. Här kan det vara såväl sol som moln under dagarna. Generellt är Teneriffa något regnigare än grannön Gran Canaria, men det är också regnet som gör ön så grön och vacker.

 Teneriffas väder och klimat ger behagliga temperaturer året runt. Sommaren är dock något varmare medan hösten är något regnigare. Medeltemperaturen på sommaren är 30 grader medan den på vintern är 20 grader. Här får du nästan 300 soldagar per år på den södra delen av ön.

Teneriffa hotell

Teneriffa har ett enormt utbud av hotell att välja mellan. Här har vi något för alla plånböcker, oavsett om man vill bo på enkla hotell eller riktiga lyxresorter. På denna kanariska ö kan du verkligen spendera hur mycket eller lite du vill på ditt boende.

 Vi rekommenderar dig att jämföra priser för att hitta ett prisvärt hotell på den delen av ön du vill besöka. Många svenska researrangörer flyger varje vecka till Teneriffa och dessutom finns det reguljärflyg som går hit. Det är enkelt att hitta fina hotell och med tidigare gästers recensioner blir det enklare att välja.

 Många som flyger till Teneriffa väljer att bo i Los Gigantes på västkusten där det finns mängder av hotell och fina solnedgångar. Vill du istället bo nere i syd rekommenderar vi Los Cristianos som är en mindre ort. Här finns även Playa de las Americas i närheten med många fina hotell, shoppingstråk och ett bra restaurangutbud. Uppe i norr finns istället den charmiga staden Puerto de la Cruz med närhet till havspooler och djurparken Loro Parque.

Teneriffa sevärdheter

På Teneriffa finns det mängder av sevärdheter och aktiviteter att delta i. Det spelar ingen roll när på året du kommer hit. Ön är nämligen konstant livfull och aktiv.
Vi rekommenderar dig att bege dig till Puerto de la Cruz som är en härlig stad på norra delen av ön. Här, nära kusten, kan du bada i stora havspooler som kallas för Lago Martinez. Det är en upplevelse du sent kommer att glömma. Dessutom får du inte missa den närliggande botaniska trädgården Jardin Botánico, världens äldsta i sitt slag. Ett stenkast därifrån finner vi staden La Laguna med färgglada hus i små mysiga gränder.

En annan sevärd stad är Santa Cruz. Här hålls det varje vecka en söndagsmarknad som vi tycker är väl värt ett besök för att ta del av lokalinvånarnas liv. Generellt finns det många marknader spridda över ön som är mycket populära att besöka. I Santa Cruz finns det även mängder med museum.Vi rekommenderar dig också att ta en hyrbil och köra de slingriga bergsvägarna till Masca. I denna dal finns pittoreska byar och fantastiska utsikter. På Teneriffa finns också den välkända djurparken Loro Parque där det hålls populära uppvisningar. Här är det framförallt rovfåglar som får stå i fokus. Oavsett var du vill åka finns det ett väl utbyggt system av lokalbussar samt många hyrbilar.

Teneriffa aktiviteter

Om du vill delta i en av Teneriffas bästa aktiviteter, då tycker vi att du ska bege dig till vulkanen Teide. Här kommer du att få upptäcka ett dramatiskt månlandskap och få vidunderliga utsikter från vulkanens topp. Teide mäter 3 718 meter över havet och vill du komma nära toppen kan du ta en linbana som är 2 356 meter lång. Teide ligger i en vacker nationalpark som du kan upptäcka under besöket. Den höga höjden på toppen gör luften lite kylig så vi rekommenderar att du tar med dig en tröja.

Teneriffas aktiviteter är mycket centrerade vid havet. Här kan du bland annat åka på valskådning, vindsurfa, dyka eller snorkla. Med sitt klara vatten är havet runt Teneriffa underbart att leka i och upptäcka.

Under senvintern sker en mer festlig aktivitet. I februari-mars pågår det nämligen en färgglad karneval på hela ön. Upplev den gärna i storstäderna Puerto de la Cruz eller Santa Cruz. Här kommer du att få uppleva dekorerade kostymer, musik, dans och livliga folkmassor.

Vill du ha en aktiv semester och spela golf, då har Teneriffa en mängd natursköna golfbanor med fantastiska vyer över havet. Vackrare belägna golfbanor än på denna kanarieö kan vara svårt att hitta. De flesta ligger på den sydvästra delen av ön, nära Los Cristianos. Här kan vi nämna Golf del Sur med 27 hål eller varför inte Buenavista golf längre upp längs med den västra kusten med 18 hål.

Teneriffa vandring

Natursköna Teneriffa är en ö full av vackra vandringsleder för såväl nybörjare som mer inbitna vandrare. Här kan du verkligen komma långt bort från städernas sus och brus och upptäcka allt vad naturen har att bjuda på. På Teneriffa kan du vandra genom enorma sanddynor, vulkanlandskap, djupa skogar och klättra över klippor. Få öar har en så varierad natur som Teneriffa har.

Du kan välja mellan en endagstur eller en hel vandringsresa. Vi rekommenderar dig att du bor i charmiga kuststäder och små bergsbyar på dina vandringar för att få en känsla av det äkta, lokala Teneriffa. Det finns mängder av vandringsleder som uppmärkta och enkla att följa. Några populära rutter är bland annat El Bosque Encantado, ”den förtrollade skogen”, Barranco del Infierno, ”helvetesravinen”, den undersköna Mascadalen, Anagabergen och mellan vulkanerna Chinyero och Garachico.

Teneriffa stränder

Många kommer till Teneriffa för att njuta av öns vackra stränder, och här blir vi verkligen inte besvikna. Teneriffa bjuder bland annat på vackra Playa de las Teresitas som ligger norr om huvudstaden. Det är en bred, anlagd strand med mjuk, vit sand från Sahara. Här kan du verkligen njuta av ett paradis med lugnt vatten.

Andra stränder på Teneriffa har oftast svart sand, vilket beror på att det är en vulkanö. En dold pärla är Playa El Bullullo dit färre turister tar sig. En annan strand med svart sand är Playa Jardin i Puerto de la Cruz. Det är en lång strand som är mycket populär bland turister.

På den södra delen av ön finns den gyllene Playa de Las Vistas och det här är en perfekt, barnvänlig strand för alla familjer. Även här kommer stranden från Sahara och vågbrytare skapar en oas med stilla vatten att bada i. Teneriffa har otroliga många stränder att välja mellan och många har nära till vattensporter, caféer och restauranger.

Historia

Teneriffa bildades troligtvis för omkring sju miljoner år sedan, i samband med att en enorm vulkan sköt upp ur havet och sammanfogade flera mindre öar. Ön ligger utanför Afrikas nordvästra kust och gränsar mot Atlanten åt alla väderstreck. Teneriffa har troligtvis varit bebodd ända sedan 200-talet och har därmed en lång historia. Spanien tog över ön (och resten av kanarieöarna) i slutet av 1400-talet.

Sedan dess har det varit en frodig ö där man har odlat vin, sockerrör och bananer. De första svenska turisterna började besöka ön under 50-talet, men det var inte förrän flygresor blev vanligare under 60-talet som Teneriffa började utvecklas till modern standard. 

Numer finns här bland annat vulkanen Teide, men det senaste utbrottet stod vulkanen Chinyero för år 1909.

Namnet Tenerife kommer från att urbefolkningen på grannön La Palma kallade ön för Tene ife. ”Tene” står för berg och ”ife” står för vit. Det dem syftade på var vulkanen Teides vita snötopp. Spanjorerna la sedan till ett ”r” i mitten och namnet Tenerife bildades.

1936 var Teneriffa ursprungsplatsen för det spanska inbördeskriget då Francisco Franco organiserade sin politiska kupp på ön. Under den svåra efterkrigstiden emigrerade många invånare till Latinamerika.